Kot smo vam že pred dvema letoma obljubili, se ves čas trudimo, da bi ob reševanju naših križank uživali. Zato si neumorno prizadevamo, da se v njih pojavljajo nove besede, prav tako novi opisi že vključenih besed. Vzemite v roke katero izmed naših številnih revij s križankami in spoznajte novosti, ki smo jih pripravili. V naših križankah ...

 

… tudi ženske upravljajo letala

Glede na to, da so ženske v moderni družbi popolnoma enakopravne, je prav, da je tako tudi v križankah. Zato smo številnim besedam, ki se v križankah pojavljajo v moškospolski obliki, dodali ženskospolsko ustreznico. Pod opisom UPRAVLJA LETALO boste našli geslo PILOTKA, saj bosta za PILOT dve polji preveč. Tako podjetje vodi tudi DIREKTORICA, na kitaro igra KITARISTKA, vojakom pa poveljuje MAJORKA.


… je tudi v dvoje lepo

Slovenščina je eden redkih jezikov, ki ima dvojino. Prav je, da jo negujemo tudi v križankah. Naj vas torej ne preseneti, če bo geslo opisano v dvojini, na primer ŽIVOBARVNI PTICI, rešitev je pač v dvojini, torej PAPIGI. Podobno sta prebivalki Pakistana PAKISTANKI, stare Egipčane proučujeta EGIPTOLOGA, pripravi za rezanje pa sta NOŽA.


… vam besede ne bodo španska vas

Fraze bogatijo naše izražanje in prav je, da imajo svoje mesto tudi v križankah. Pogosto bomo iskali manjkajočo besedo v znani frazi, na primer v DRUGI MU … POD PRSTE manjka beseda GLEDAJO, v TO JE ZANJ ŠPANSKA … pa manjka beseda VAS. Verjamemo, da ob reševanju naših križank ne boste VLEKLI DRETO in da vam bo ob kakšni lepi frazi ZAIGRALO SRCE.


… na stvari gledamo tudi drugače

Da vam popestrimo reševanje križank, smo nekatere opise, prav tako pa tudi gesla, zastavili nekoliko drugače. Včasih geslo in opis obrnemo. Običajno je bilo v križankah pri opisu grški bog vina geslo Dioniz. Zdaj pa je opis DIONIZ in v križanko je treba vpisati GRŠKI BOG VINA. Nekateri opisi so nekoliko nenavadni, kot je na primer ZREZEK, VALČEK. Na prvi pogled besedi nimata nič skupnega, pozoren reševalec pa bo kaj hitro ugotovil, da ju veže beseda DUNAJSKI, ki je tudi iskano geslo.


… boste preprosto uživali

Glagoli nam povedo, kaj se dogaja, kako smo in kaj delamo. Zato je prav, da se pojavljajo tudi v križankah. In ker je v slovenščini veliko različnih oblik glagola, v vseh treh slovničnih osebah in številih, to s pridom izkoristimo tudi v križankah. Pri opisu ČUTIM UGODJE seveda UŽIVAM, če DOBRO ZNAMO, pravimo, da OBVLADAMO, tisti, ki NAJDEJO REŠITEV, pa uganko REŠIJO.


… odmeva pesem in bodri duha

Pesem spremlja nas od malih nog,
rada z nami na zabavo pride,
žalost z njo uženemo v kozji rog,
zato je prav, da tudi v križanko zaide.

V križankah boste prepoznali številne narodne pesmi. Tako je s TAM DOL NA RAVNEM POLJU … GRAD opisano geslo STOJI EN BELI, geslo MRZLEM pa je opisano s PLENIČKE JE PRALA PR … STUDENC. Spomnili se boste tudi svojega otroštva. Opis NAŠA ČETICA KORAKA, … IN VESELO seveda prinese geslo STRUMNO, opis BILA JE … MRAVLJICA pa geslo HUDA. Pozabili nismo niti na popularno glasbo. Opis OTO PESTNER: TRIDESET … da geslo LET, beseda NOČ pa je opisana z MARJANA DERŽAJ: POLETNA …


… so besede raznovrstne, lepe in igrive

Brez pridevnikov bi bili stavki suhoparni, njihova vsebina pa okrnjena. Zato je prav, da nastopajo tudi v križankah. Omogočajo opise s sopomenkami, na primer RAZNOLIKE, MNOGOVRSTNE za geslo RAZNOVRSTNE in tudi s protipomenkami, na primer NASPROTNO OD VISOK za geslo NIZEK. Vključeni so tudi ekspresivni izrazi, na primer MLADI, NEIZKUŠENI za geslo ZELENI, in tudi opisi, kot je NAREJENO V GRČIJI za besedo GRŠKO.


… poznamo tudi števila

Vsakodnevno se srečujemo z različnimi števili, zato je prav, da jih srečamo tudi v križankah. Resda jih pogosto ne pišemo s črkami, jih pa izgovarjamo kot besede. Vsi vemo, da je 5 € pač PET EVROV, 1/6 pa je ENA ŠESTINA. Z malo računanja nas opis 410 – 3 privede do rezultata ŠTIRISTO SEDEM, opis TRAJAJOČA 1 URO pa da geslo ENOURNA.


… pomagamo srečo kovati tudi mi

Slovenski pregovori so odraz duhovne kulture, zato smo z njimi obogatili tudi naše križanke. Dopolnjevanje znanih pregovorov vam bo prav gotovo polepšalo reševanje križank, hkrati pa tudi olajšalo, saj gotovo vsakdo ve, da je JABOLKO tisto, ki manjka v pregovoru ENO … NA DAN ODŽENE ZDRAVNIKA STRAN, v pregovoru VSAKE … IMAJO SVOJEGA MALARJA pa manjkajo OČI.


 

Drage reševalke, dragi reševalci. Srčno upamo, da vam bo reševanje tako prenovljenih križank resnično v veselje in da boste ob reševanju preživeli marsikatero prijetno urico.

 


krizanka
 

     
Slikovne križanke

Slikovne križanke

Veliko aktivne zabave in razvedrila za prosti čas prinašajo revije, v katerih se nahaja številčno, dimenzijsko in tematsko izredno pester izbor priljubljenih slikovnih križank. Posebnost nekaterih revij pa je v tem, da  križanke dopolnjujejo opisi, ki prinašajo veliko novih spoznanj in zanimivosti.
Več >

Križanke in uganke

Revije na svojih straneh prinašajo bogat izbor slikovnih križank ter ostalih vrst križank: simetrične križanke iz sredine, nesimetrične, kombinacijske, kombinacijske številske, verižne, kriptogramne, kaos, alternativne, razrezane, italijanske križanke, kakor tudi različne slikovne in besedne uganke ter kvize.
Več >

Sudoku

Razgibavanju malih sivih celic so namenjene revije, ki ponujajo številčno in težavnostno bogat izbor ene najbolj priljubljenih japonskih miselnih iger, za katero je potrebno malce logike ter kanček vztrajnosti. Revije so prava izbira za vse izkušene reševalce sudokuja, kakor tudi tiste, ki se nad njim šele navdušujejo.
Več >
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke